suszarka spożywcza paradiso big marki G21

od 299,00 PLN


  • Moc: 550 W
  • automatyczne wyłączanie
  • Zegar cyfrowy
  • Ustawienie temperatury: 40-70 ° C

Pozwala ekspresowo i sprawnie suszyć różnorodne produkty. W komplecie znajduje się 6 sit o wielkości 42 × 28,5 cm z regulacją wysokości. Urządzenie posiada wentylator, gwarantujący równomierne suszenie. Regulacja temperatury 40 – 70° C zagwarantuje trafną konserwację owoców, warzyw, grzybów i ziół

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z artykułu przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym też ryby). Pierwotnie suszono mięso z wykorzystaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym proces ten niejednokrotnie przypominał wędzenie. Aktualnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są w dodatku nieznaczne aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznyzespala się to ze wyraźnie większym zużyciem prądu elektrycznego).

głównie suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).

Na skalę przemysłową suszy się także mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.

Usunięcie wody zapobiega rozwój drobnoustrojów, jak dodatkowo wydajnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.